Як розвивається лісова галузь Закарпаття: Хустський лісгосп (ФОТО, ВІДЕО)


У віданні державного підприємства «Хустське лісове дослідне господарство» –ліси Нижньо-Бистрянського, Березівського, Монастирецького, Драгівського, Хустського, Велятинського і Вишківського лісництв, загальною площею близько 42 496 гектарів.
У Хустському лісгоспі – 169 працівників, 8 лісників боронять Україну від російської агресії. 
Станом на травень 2021 року борги підприємства складали близько 11,4 млн гривень, а середня заробітна плата була однією з найнижчих в галузі. Навести лад на підприємстві було доручено молодому керівнику Юрію Соймі. 
«Разом з економістами було проведено детальний аналіз фінансової ситуації на підприємстві і, як виявилося, основною причиною збитковості була неефективна розкрижівля деревини. Об’єм реалізації був непоганим, але 88% з нього це були дрова –  соціальний продукт, підняття ціни на який постійно стримується. Таким чином, з кожним проданим кубометром дров підприємство все глибше занурювалося у борги.  Після глибокого аналізу, нами був зроблений акцент на рубках головного користування – спілих насаджень (наприклад, у бука це вік 100-120 років), які мають технічну якість», – розповідає директор ДП «Хустське ЛМГ» Юрій Сойма. 

За словами Юрія Сойми, щоб дістатися до рубок головного користування необхідно було покращити дорожню інфраструктуру, адже зазвичай спілі насадження знаходяться у глибині лісу, в недоступних місцях. 
«Незважаючи на наш фінансовий стан, підрядники пішли нам на зустріч, відремонтували волока і ми дісталися до цього лісового фонду. Реалізувавши деревину, ми розрахувалися з підрядниками і потихеньку закрутили економічне колесо. Методами контролю виходу сортиментної структури, контролю за розкрижівлею деревини ми досягли того, що середня заробітна плата на підприємстві у 2022 році збільшилася удвічі – до 14 900 гривень. Також удвічі, у порівнянні з 2021 роком, ми збільшили надходження у місцевий та державний бюджети і в цьому році вперше стали прибутковими. Цьому завдячуємо Державному агентству лісових ресурсів України, яке запровадило систему електронних торгів з продажу деревини. За допомогою ефективної реалізації ми змогли залучити нових покупців та вийти на ринкову ціну ділової деревини. Механізм працює: у цьому році 100% круглих лісоматеріалів було реалізовано покупцям через електронні майданчики», – говорить Юрій Юрійович. 

З початком повномасштабного російського вторгнення попит на дрова серед населення та соціальних закладів краю зріс майже в 4 рази. Незважаючи на це, Хустський лісгосп забезпечує паливною деревиною бюджетні заклади та населення району у повному обсязі. 
ДП «Хустське ЛДГ» успішно реалізовує програму «ДроваЄ». За недовгий час роботи державного інтернет-магазину хустські лісники вже обробили та виконали ряд заявок від населення. Одним з покупців став військовий з Тячівщини, який сформував замовлення, перебуваючи на сході України.
«Заявку в інтернет-магазині «ДроваЄ» ми бачимо за кілька хвилин. Протягом дня наші спеціалісти зв’язуються з покупцем, обумовлюють місце відвантаження, з’ясовують, чи є потреба у транспортуванні. Ми йдемо на зустріч людям і враховуємо всі їхні побажання. Станом на сьогоднішній день, 80% онлайн-заявок вже отоварені, всі інші – у процесі оплати», – відзначає заступник директора Хустського лісгоспу Михайло Буришин.

Михайло Федорович розповідає: якщо ще 24 лютого ніхто не знав, як будуть далі розвиватися події, то вже за кілька днів підприємство розробило чіткий план і стало його реалізовувати.
«Ми розуміли, що на наші плечі лягає вся відповідальність за тепло в будинках мешканців Хустщини. Разом з інженерами була розроблена дорожня карта, яка показувала, в яких напрямках потрібно робити дороги, щоб дістатися до лісового фонду. Ми спрямували на цей напрямок понад 5 мільйонів гривень, за які були відремонтовані кілометри лісових доріг та волоків. Вже влітку ми отримали можливість звозити дрова, заготовляти їх для населення, таким чином стабілізувавши ситуацію з твердим паливом у Хустському районі», – розповів Михайло Буришин.
Окрім ефективного використання лісових ресурсів, завданням працівників ДП «Хустське ЛДГ» є захист лісів та їх відновлення. Другий рік поспіль лісівники та всі охочі висаджують нові дерева під егідою програми Президента України «Зелена країна», ідея якої створити якомога більше зелених насаджень на територіях лісового фонду та за його межами.

«Цього року згідно з програмою «Зелена країна» ми перевиконали план на 140%: планували засадити 25 гектарів молодих лісів, натомість на площі 34,8 га висаджено понад 70 тисяч саджанців буку, дубу, європейської модрини. Далі на цій території ми продовжимо виконувати лісо-господарські заходи, доглядаючи висаджені культури», – зазначив виконувач обов’язків головного лісничого ДП «Хустське ЛДГ» Віталій Джуган.
Окрім збільшення площі зелених насаджень, серед пріоритетних завдань на наступний рік фахівці Хустського лісгоспу виокремлюють покращення дорожньої і туристичної інфраструктури на території лісництв та збільшення дохідної частини бюджету підприємства і, як наслідок, наповнення державного бюджету країни.
Степан Попович

ВІДЕО: https://www.facebook.com/khustldg/videos/485577586909932