На Тячівщині місцевий мешканець помітив незвичне явище - фото

Незвичне явище у себе на подвір’ї помітив місцевий житель, Тячівщини, села Калини Юрій Бойчук. Цим фотом він навіть поділився і в себе на своїй сторінці у “Фейсбуці”. 
Відомо, що друге цвітіння переживають іноді плодові дерева – яблуні, вишні. Повторне цвітіння слив вважається дуже рідкісним явищем. І найімовірніше, ці дерева навесні вже не зацвітуть.
Зима ще не почалась, а природа хоче, щоб вже була весна – каже Юрій.
Пані Марія каже що в давнину цвітіння дерев перед зимою це не до добра.
Причини несвоєчасного цвітіння рослин дуже різноманітні. Село Калини досить високогірне село, тут завжди трохи холодніше. Чосу дерева вирішили цвісти не відомо.Скоріш за все рослини ніби обмануті, сприймають досить теплу та мокру осінь за весну й починають невчасно цвісти.
Дослідивши з відкритих джерел, ми дізналися – виявляється що фізіологія рослин пояснює це явище і тим, що при нормальній погоді рослина відцвітає і переходить у стан спокою. Формуються квіткові бруньки, які мали б зацвісти наступного року. Але стан спокою деяких рослин може перериватися, коли йдуть сильні дощі, а потім встановлюється тепла сонячна погода, і рослини знову починають цвісти.
Часто повторному цвітінню рослин сприяють і інші несприятливі фактори: градобій, обламування гілок, об’їдання гусінню листя та інші пошкодження рослин.
Один ботанік зазначив, що явище це негативне, адже цвіт на гілках пропаде з настанням холодів, а навесні ці гілки вже не зацвітуть. Науковець зазначає, що швидше всього, причиною другого цвітіння дерев що мінує міль, яку в Європі знищують дорогими інсектицидами. Проте через дорожнечу в Україні цього не роблять.
Зараз місцеві просто тішаться перед холодною зимою, гарним цвітом та зеленими листочками на деревах.
Хоча квіти милують око і тішать, радіти другому цвітінню дерев підстав на жаль немає.
Олена Боднар