У Закарпатській області зафіксовано черговий випадок сказу

Згідно звіту фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, випадок трапився в приватному домогосподарстві в с. Стройно на Свалявщині, куди забрела дика тварина. Собака, що охороняв подвір’я, в сутичці травмував лисицю, відтак господарю вдалося її знешкодити. Як інформує головний лікар Свалявської районної державної лікарні ветеринарної медицини Микола Рішко, на місце події одразу прибули спеціалісти лікарні, які відібрали необхідні проби для проведення експертизи.
Після дослідження патологічного (біологічного) матеріалу випробувального центру Закарпатської регіональної державної лабораторії ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області встановлено діагноз на сказ лисиці. Спеціалісти одразу розпочали превентивні заходи: було вакциновано усіх сприйнятливих тварин у даному домогосподарстві.
З метою координації роботи з локалізації сказу при Свалявській міській раді проведено засідання ДНПК, на якому було затверджено план заходів з профілактики поширення сказу на території населеного пункту. Наразі в зоні нагляду – на території с. Стройно діє карантин терміном на 60 днів.
Спеціалістами Свалявської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводиться профілактична вакцинація домашніх тварин у населених пунктах, які відповідно інструкції “Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин” увійшли до зони нагляду. Наразі щепленням охоплено близько 85% домашніх тварин. Задля забезпечення максимального імунітету в цій епізоотичній зоні проводитиметься повторна вакцинація.
Загалом, з початку 2022-го року в області зареєстровано 10 випадків сказу тварин. Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області просить звертатися до районних державних установ ветеринарної медицини для проведення тваринам необхідних щеплень, лікувально-профілактичних обробок та важливих діагностичних досліджень! Вакцинація домашніх тварин проводиться безкоштовно.
Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.