Прага відправила Україні шість вагонів енергетичної допомоги

У середу, 14 грудня, із Праги в Україну вирушив поїзд із гуманітарним вантажем, який має допомогти українцям подолати наслідки російських ударів по енергетичній інфраструктурі. Відправлення допомоги раніше схвалила міська рада. Цінний вантаж вартістю 15 млн крон (близько 625 тис. євро) розмістився у шести вагонах на 315 палетах. Загалом чеська столиця передала 600 дизельних теплових гармат та 18 електрогенераторів. З них 400 гармат та 10 генераторів отримає Київ, решта – Миколаїв, пише чеський сайт Вінегрет.
«Вибір зумовлений тим, що Київ – наше місто-побратим, а Миколаїв – це місто, яке зазнало потужного обстрілу російської армії, і громадянська інфраструктура там сильно постраждала. Ми хочемо дати можливість біженцям, які зараз у нас, повернутися до себе додому, що, звісно, неможливо без масштабних інвестицій», – сказав мер Праги Зденек Гржиб під час завантаження матеріалів на Либенському вокзалі.
Міський голова додав, що місто надало всі наявні у його власності теплові гармати.
«Це всі дизельні нагрівачі, які ми маємо. Місто зберігало їх на випадок надзвичайної ситуації, і я думаю, що вона настала», – сказав він.