ДПА повертається: хто і коли складатиме іспити у 2023 році

Державна підсумкова атестація 2023 року буде проводитися для учнів 4, 9 і 11 класів. Її проведуть в українських школах у формі зовнішнього незалежного оцінювання.
Наказ про проведення ДПА в 2023 році вже опублікували на сайті Міністерства освіти і науки України.
За наказом, у 2022/2023 році ДПА для учнів, які закінчують здобуття початкової, базової і середньої освіти, буде проводитися у закладі освіти письмово.

ДПА 2023: коли та хто складатиме іспити

Учні 9 класів складатимуть іспити ДПА із чотирьох предметів. Обов’язковими предметами для 9 класу будуть українська мова та математика.
Третій предмет для учнів обиратиме педагогічна рада школи (або історія України, або іноземна мова). Четвертий предмет можна буде обрати самостійно. У списку є географія, хімія, фізика, історія України, біологія й іноземна мова.
Після 4 класу школярі складатимуть ДПА з математики та української мови. А якщо у класі вивчали мову національної меншини або корінного народу, то іспит потрібно складати і з неї.
Іспити для 4 класів проводяться тільки для того, щоб моніторити якість освіти навчального закладу.
Одинадцятикласники складатимуть ДПА у формі ЗНО. Учням 11 класів необхідно скласти іспити із таких предметів:
  • Іноземна мова або історія України.
  • Українська мова.
  • Математика.
Предмет, який можна обрати самостійно: іноземна, фізика, історія України, хімія, географія.
Також можна скласти іспит із мови національної меншини або корінного народу, якщо вона вивчалася у школі, та якщо один із батьків дав дозвіл та заяву на складання іспиту з цього предмету.