Соляні печери: ТОП-5 цікавих фактів про спелеотерапію в Солотвині

Однією з найвідоміших родзинок Закарпаття є її соляні шахти. Їх властивості здавна широко використовувалися на території краю для оздоровлення, лікування та відпочинку.
ТОП-5 цікавих фактів про спелеотерапію на Закарпатті:
1️⃣Перше підземне алергологічно-лікувальне відділення на Закарпатті – природна соляна печера під назвою «Шахта №8» – відкрилась у Солотвині у 1968 році. А глибина шахти №9, збудованої у 1976 році, становила 300 м.
2️⃣ Корпус лікарні на Тячівщині являв собою довгу галерею, в стінах якої були прорубані ніші — палати. Пацієнти спускались вниз ліфтом, повний лікувальний цикл тривав 24 доби
3️⃣ У 1970-х роках на території Закарпаття збудували з одну з перших в світі галокамер (штучна соляна кімната), з аналогічним мікрокліматом як у підземному відділенні в с. Солотвино. Штучно створене середовище було аналогічне природному, що дало поштовх до активного розповсюдження і впровадження такого методу лікування, як галотерапія.
4️⃣ Головною діючою речовиною спелеотерапії є сіль, або NaCl, а саме її найдрібніші частинки розміром 1-5 мікрон. Повітря в соляних шахтах (галокамерах) є надзвичайно чистим та корисним для здоров’я, адже мікрочастинки солі глибоко проникають у бронхи й осідають на шкірі. Вони чинять імуномодулюючу, бронходренажну та протизапальну дії.
5️⃣ Сьогодні більшість санаторно-курортних та оздоровчих закладів Закарпаття можуть запропонувати всім бажаючим сучасні соляні кімнати, які не тільки імітують вигляд та ефект справжніх підземних соляних печер, але й мають значну перевагу над ними: а саме можливість маніпулювання важливими параметрами штучного мікроклімату, що дає можливість значно підвищити ефективність процедури та розширити перелік медичних показань для її застосування, повідомляє Туристичний бренд Закарпаття.