Відомі лауреати Шевченківської премії 2023 року

Список оприлюднено на офіційній сторінці у фейсбуці Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, який оприлюднив офіційну заяву.
Заява Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка
Комітет,  керуючись відповідним порядком, 15 лютого 2023 року провів засідання та голосування, що визначило переможців у номінаціях “Література”, “Публіцистика, журналістика”, “Літературознавство і мистецтвознавство”, “Музичне мистецтво”, “Кіномистецтво”. За результатами конкурсу Комітет вчасно підготував і вніс Президентові України подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного Указу Президента України.
Рішення Комітету за результатами третього туру оприлюднюємо на офіційному веб-сайті Комітету, відповідно до пункту 8 Положення.
КАЛИТКО Катерина Олександрівна, поетеса – за книгу поезій «Орден мовчальниць»
КОМПАНІЧЕНКО Тарас Вікторович, БЕРЕЖНЮК Максим Павлович, ДАНИЛЕЙКО Северин Володимирович, КРИСЬКО Ярослав Андрійович, ОХРІМЧУК Сергій Михайлович, виконавці гурту «Хорея Козацька» – за авдіоальбом «Пісні Української революції»
НАЗАРЕНКО Михайло Йосипович, літературознавець – за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883» у двох частинах.
ПОРТНІКОВ Віталій Едуардович, журналіст – за публіцистичні статті та виступи останніх років
ЦІЛИК Ірина Андріївна, режисерка – за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин»
У двох номінаціях – Театральне мистецтво та Візуальні мистецтва – переможців не оголосили.