Закарпатців закликають не спалювати суху рослинність і сміття

Справжня тепла весна ще не настала, а закарпатські рятувальники вже фіксують пожежі в екосистемах. З початку березня вони виїжджали гасити загоряння сухої трави понад 10 разів. Вогонь знищив близько 6 га земель, повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.
За його словами, впродовж березня-жовтня минулого року у природних екосистемах та лісових угіддях області зафіксували 2 536 пожеж, площа випаленої землі перевищила 3,6 тис. га.
«Зважаючи на статистику та наближення періоду польових робіт, Державна комісія з питань ТЕБ на НС затвердила низку заходів, щоб запобігти виникненню надзвичайних ситуацій, масових пожеж у лісах, сільгоспугіддях тощо», – прокоментував Мирослав Білецький.
Саме тому закарпатців закликають не розводити багаття в лісових масивах та рекреаційних зонах, не випалювати стерню, суху рослинність та сміття на землях лісового фонду, торфовищах, лісосмугах, уздовж доріг тощо. Також у період високої пожежної небезпеки просять обмежити відвідування лісів і лісопаркових зон та в’їзд транспортних засобів на ці території.
Правоохоронні органи ретельно відстежуватимуть випадки спалювання сухостою, а порушники будуть нести покарання. В умовах дії воєнного стану такі дії можуть прирівнюватися до диверсійної діяльності. За порушення законодавства передбачені штрафи для громадян від 3 060 до 6 120 грн, для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн.
«Пожежі в екосистемах – це справжнє лихо для навколишнього природного середовища. Вогонь знищує рослинний і тваринний світ, а після цього спалена ділянка ще довго не може відновитися. Водночас продукти згорання сухої трави серйозно шкодять і людському здоров’ю», – зауважив перший заступник очільника краю.