За національним планом Міндовкілля у Закарпатській області з’являться сортувальні станції

«Сміттєве» питання на Закарпатті гостро стоїть вже не один рік. Полігони переповнені, а на берегах річок щороку виявляють нові стихійні сміттєзвалища.
Перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький наголосив, що кожен із нас усвідомлює, що просто прибирати відходи і відвозити їх у спеціально відведене місце – це не вихід.
Увесь світ дбає про те, аби сміття сортувати, переробляти на вторинну сировину, щоб зменшувати шкоду довкіллю. Україна рухається у цьому ж напрямку.
За його словами, Міндовкілля розробило Національний план розміщення заводів з оброблення відходів по всіх регіонах. Зараз тривають консультації та обговорення щодо розміщення на Закарпатті 5-6 сортувальних станцій. Детальніше про це йшлося під час селекторної наради із районами в Закарпатській ОВА, у якій також взяв участь радник міністра захисту довкілля і природних ресурсів Сергій Довгалюк.
«Згідно зі стратегією сміття на таких підприємствах будуть відсортовувати, переробляти органіку з подальшим виробництвом газу біометану, окремо відбуватиметься подальша реалізація відходів металу та скла, виробництво RDF-палива з пластику, що залишилися (паперу, текстилю, деревини).
Розглядаємо варіанти розміщення таких підприємств, адже краса нашого краю не повинна потонути у смітті», – прокоментував Мирослав Білецький.