Делегація Тячівської громади відвідала місто Негрешть-Оаш (Румунія) у рамках взаємної співпраці між містами-побратимами

Делегація Тячівської міської ради  в складі Мийсароша Тіберія Степановича, заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, Петер Едіти Балінтівни, в.о. начальника відділу культури, молоді та спорту Тячівської міської ради та Манзюк Марії Василівни,   провідного спеціаліста відділу культури, молоді та спорту Тячівської міської ради 9 травня 2023 року відвідала місто Негрешть-Оаш (Румунія)   у рамках взаємної співпраці між містами-побратимами та з метою обговорення спільної участі в реалізації проєктів програм транскордонного співробітництва «INTERREG NEXT РУМУНІЯ-Україна 2021-2027 РОКИ», «Interreg VI-A NEXT Угорщина Словачинна Румунія Україна»:
За попереднім погодженням сторін щодо спільної участі у статусі партнерів міжнародних проєктів під час зустрічі обговорено основні тематичні цілі в рамках визначених пріоритетів обох європейських програм Interreg у напрямках охорони здоров’я, культури та туризму, освіти та житлово-комунального господарства.
У сфері охорони здоров’я в рамках проєкта «Реконструкція акушерсько-гінекологічного корпусу районної лікарні №1 у м. Тячів, вул. Нересенська /Жовтнева/, 48. Коригування.» щодо можливості створення на його базі реабілітаційного центру спільно з румунською стороною обговорено пріоритет 2.2. «Соціальний транскордонний розвиток» Програми Interreg Next Румунія-Україна 2021-2027 (Програма Interreg NEXT RO-UA) за тематичними цілями:
  • Спільна діяльність, спрямована на розширення доступу до медичних послуг у прикордонній зоні шляхом розбудови/реабілітації/модернізації інфраструктури охорони здоров'я; скринінгу/моніторингу захворювань та попередження транскордонних епідемій;
 а також
  • Оснащення інфраструктури, характерної для державних медичних послуг (амбулаторія, відділення невідкладної допомоги, медичні центри, комплексне соціальне втручання тощо).
У сфері культури за пріоритетом 2.2. 2. (vi) «Підвищення ролі культури та стійкого туризму в економічному розвитку, соціальній інклюзії та соціальних інноваціях» Програми Interreg VI-A NEXT Угорщина Словаччина Румунія Україна 2021-2027 за тематичною ціллю «Посилення ролі культури та сталого туризму в економічному розвитку, соціальному залученні та соціальних інноваціях» обговорено можливість реалізації проєктів щодо реконструкції будівлі школи мистецтв під туристично-виставковий центр по вулиці Нересенська, 50 в м. Тячів Закарпатської області та створення етнографічного музею просто неба «Гостинна садиба» по провулку Мазепи Гетьмана в м. Тячів.
В ході зустрічі також обговорені можливості взаємодії в рамках інфраструктурних проєктів інших пріорітетів та тематичних цілей обох європейських програм у сфері освіти та житлово-комунального господарства.
За результатами зустрічі визначено відповідальних осіб зі сторони обох партнерів та створено спільну робочу групу для подальшої взаємодії для визначення потенційних назв проєктів в рамках визначених напрямків тематичних цілей обох європейських програм.
Користуючись нагодою, сторони привітали один одного з Днем Європи, який відзначається 09 травня 2023 року вперше на державному рівні України спільно з державами Європейського Союзу відповідно до указу Президента України від 08 травня 2023 року за №266/2023.