Уряд України та ЮНІСЕФ об’єднують зусилля, щоб якомога більше дітей знайшли свою сім’ю

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерство соціальної політики та Офіс Президента України за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) обʼєднують зусилля, щоб якомога більше українських дітей зростали в родинах, отримуючи любов, захист і турботу, на які вони заслуговують. Спільно партнери ініціювали програму розбудови системи кращого догляду для дітей. Національна програма базована на обґрунтованих підходах, спрямованих на зміцнення сімей, громад та системи опіки з метою забезпечення дбайливого та безпечного сімейного догляду для всіх дітей, зокрема дітей з інвалідністю та з інших вразливих груп. В основі програми — переконання, що кожна дитина має зростати в безпечній та турботливій родині. Це, зокрема, передбачає забезпечення прав на житло, сімейний догляд, захист, охорону здоров'я та інклюзивну освіту для найбільш вразливих дітей.
Протягом 16 місяців українські діти стикалися з надзвичайно травматичним досвідом. Їм довелося покинути свої домівки та рідні міста. Чимало з них мусять навчатися онлайн, адже позбавлені можливості відвідувати класні кімнати та спілкуватися з однокласниками. Щодня українські діти бачать, чують та відчувають наслідки цієї війни. На жаль, багато хто вже залишився без сімейного догляду або ризикує його втратити — в тому числі діти, які осиротіли внаслідок війни. Водночас багато українців проявляють ініціативу та відкривають двері своїх домівок для дітей, які потребують сімейного піклування. У такий спосіб вони власним прикладом доводять правдивість висновків багаторічних досліджень, що діти, які виховуються в безпечних і турботливих сім'ях, демонструють кращі фізичні, інтелектуальні та соціально-емоційні показники порівняно з дітьми, які живуть в інтернатних установах.
В цей день присвячений захисту дітей партнерами також було організовано національний форум «Родина для кожної дитини» за участі Першої леді України Олени Зеленської, представників Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України та ЮНІСЕФ. На форумі також мали бути присутніми 100 прийомних сімей з дітьми з усієї України, але з огляду на складну безпекову ситуацію їхню участь в заході було скорочено та перенесено в онлайн формат. Продовжуючи роботу форуму, місцеві та національні органи влади, неурядові організації та експерти з прав дитини провели консультації, щоб визначити ключові проблеми, негайне розв’язання яких допоможе якомога більшому числу дітей, які потребують допомоги, знайти дбайливі сім'ї. Крім того, такі консультації допоможуть місцевій владі та громадам створити сприятливе середовище для процвітання сімейних форм виховання та догляду. За результатами форуму буде складено маніфест, який окреслить ключові компоненти та етапи трансформації системи опіки та догляду в Україні, щоб кожна дитина, яка цього потребує, змогла знайти сім'ю.
«Ми в ЮНІСЕФ поділяємо бачення уряду України, згідно з яким кожна дитина має виховуватися в сім’ї. Як партнери ми починаємо амбітну програму з розбудови системи кращого догляду за дітьми, яка спрямована на зміцнення сімей, громад і системи догляду, забезпечення безпечного та сприятливого середовища для кожної дитини, особливо для найбільш вразливих, — зазначив голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін. — Ми віримо, що ця програма може змінити підхід до піклування про дітей в Україні й забезпечить місце дітям у центрі відновлення України».
«Діти завжди найбільше страждають від війни. Бо вони найбільш залежні – від дорослих, від обставин. Саме на прикладі дітей зрозуміла вся ненормальність, нелюдськість цього нападу.  Діти не повинні зазнавати сирітства й втрачати родину. Серед нас сьогодні ті, хто бореться із сирітством, дитячі будинки сімейного типу. Дякую вам. Ви – герої. Наша мета – щоб кожна дитина, яка залишилася сама, зустріла таких героїв. Ми не думали, що в сучасному світі нашим дітям треба буде боротися за виживання. Але ми зробимо все, щоб вони вижили, щоб попри все вірили в себе та світ. Щоб вони перемогли. Вони і є Україна», – сказала Перша Леді України Олена Зеленська.
«Кожна дитина має зростати в родині: у любові, турботі та безпеці. На жаль, війна спричинила страшні реалії, і багато діток втратили своїх рідних і близьких. Ми не можемо бути осторонь цих проблем і залишати дітей напризволяще. Наше з партнерами завдання — докласти максимум зусиль для підтримки сімей, громад та системи опіки загалом. Окремо потрібно подбати і про дітей з інвалідністю та з інших вразливих груп, забезпечити їхні права на соціальний захист, житло, сімейний догляд, охорону здоров'я та інклюзивну освіту. Сподіваюся, що це партнерство принесе відчутні результати для дітей, їхніх опікунів та громад, а досягнуті результати дозволять кожній дитині отримати захист і турботу, а головне — родину. А ми цьому всебічно сприятимемо!» — підкреслив Омбудсман Дмитро Лубінець.
Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович підкреслила, що мета її відомства – створити необхідну інфраструктуру, яка забезпечить фізичний, моральний і соціальний розвиток дітей у родинах або у формах сімейного виховання. Для цього Міністерство збирає найкращі світові практики, аби розбудувати сучасні ефективні сервіси соціальної підтримки родин.
«Найкраще, що ми сьогодні можемо зробити для наших дітей, – це максимально забезпечити їхнє зростання в родині. Тому ми плануємо розвивати наші соціальні сервіси, аби родина отримувала необхідну підтримку на кожному етапі розвитку і життя дитини. Це і соціальний працівник у перинатальних центрах, і необхідні грошові виплати (допомога при народженні чи пакунок малюка), і послуга раннього втручання. Це й інші соціальні сервіси, як-от: денний догляд; відпочинок для батьків, які мають дітей з інвалідністю; персональний асистент для інклюзивного навчання та інші. А також це нові сервіси, над якими ми наразі працюємо, – центри життєстійкості. Їх мережа дозволить батькам та дітям отримати те піклування, яке їм потрібне на конкретному етапі життя», – зазначила Оксана Жолнович.
За її словами, саме зараз триває робота над системною реформою, що дозволить запобігати потраплянню дітей в інституції, розвивати сімейні форми виховання. «Ми хочемо врахувати і захистити інтереси абсолютно кожної дитини, де би вона не була», – резюмувала очільниця Мінсоцполітики.